Японски учени получиха Нобелова награда за физика за изобретяването на LED лампи

10/10/2014

"Навлизането на LED лампите означава, че вече разполагаме с по-дълготрайни и по-ефикасни алтернативи на по-старите осветителни тела", съобщи Шведската кралска академия на науките.

Премията, получена от учените е на стойност 8 милиона шведски крони (1.1 милиона долара).

Акасаки работи в Meijo University, а Амано е преподавател в Nagoya University. Роденият в Япония, но живеещ в САЩ Накамура работи за University of California, Santa Barbara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Наградата за физика е втората, давана тази година. Нобеловата награда за медицина беше дадена вчера на американско-британския учен Джон О'Кийфи и норвежците Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер за откритието си на "вътрешния GPS" на мозъка, който позволява да се ориентираме в пространството и да се разберат болести като Алцхаймер.

Миналата година наградата за физика беше дадена на Питър Хигс и Франсоа Енглер за работата им в областта на теорията на елементарните частици и поведението им в електромагнитни полета.

Linked In Икона за Туитър Икона Гугъл плюс

Мегатекс се доказа като предпочитан и надежден партньор за фирми на 5 различни континента, защото успешно съчетава иновациите в електрониката и съвременните комуникационни системи със стандартите за качество и постоянното отчитане на удовлетвореността на клиентите ни.

Яндекс.Метрика